Osteopathie bij baby’s

BREE – “Blake is in goede handen”, liet Kim Clijsters gisteren op Instagram weten. Daarbij postte ze een foto van haar vier weken oude zoontje, die onder handen wordt genomen door een osteopaat. Kim Clijsters is lang niet de enige ouder die naar de osteopaat gaat met haar baby: osteopathie bij baby’s is in opmars.

Reflux, allerlei blokkades, slecht slapen, ontwikkelingsstoornissen, trauma van de bevalling: jonge ouders stappen steeds vaker naar de osteopaat met hun baby.

“Osteopathie is nog altijd niet erkend. We staan nog altijd in het hoekje van alternatieve geneeswijzen, maar er is niets geheimzinnigs aan”, zegt een osteopaat uit Bree, waar ook Kim Clijsters met Blake langsging. “Osteopathie is gebaseerd op biomechanica en fysiologie. Iedere Vlaming is ooit wel eens in aanraking gekomen met osteopathie, we zien dus ook steeds meer baby’s. Het is wel belangrijk dat ouders met hun baby eerst langs zijn geweest bij de kinderarts, dat er grondig onderzoek is geweest en bepaalde pathologieën zijn uitgesloten. Wat overblijft zijn vaak functionele stoornissen. Het is geen ziekte, maar er zijn wel klachten.”

“Een baby met spijsverteringsproblemen, een afgeplat hoofdje, een nekje dat niet goed draait, reflux die veroorzaakt wordt door een bepaalde blokkade. Sommige mama’s komen ook eerder preventief langs met hun kind, zoals wij ook sporters preventief zien. Tijdens de zwangerschap en bevalling kan er al heel wat mislopen, waardoor er bewegingsblokkades kunnen ontstaan: baby’s die in stuit liggen, sterrenkijkers (een kindje dat bij de geboorte met de neus naar boven in plaats van naar beneden ligt, nvdr.) of een keizersnede.”

Een osteopaat gaat op zoek naar waar de bewegingsbeperkingen zitten. “Een osteopaat is bij iedereen gekend als een kraker, maar dat is niet de techniek die we bij een baby toepassen. Bij een baby gebruiken we hele zachte fasciale technieken. De respons bij baby’s is heel snel. Vaak is er na één keer al resultaat en is het na twee of drie behandelingen in orde.”

“De meeste baby’s zien we na enkele weken, als de kinderarts zegt dat er niets aan de hand is, maar ouders voelen dat er iets mis is. In principe kan het al van dag één. In buitenlandse ziekenhuizen controleert de kinderarts eerst de vitale functies en dan volgt de osteopaat voor de osteopathische controle.

 

 

 

bron: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20161124_02589951/osteopathie-bij-baby-s-in-opmars