Adfysio multidisciplinaire praktijk Kessel - Lo / Leuven logo

Specialisaties

Hieronder vindt u een beschrijving van al onze verschillende specialisaties en indicaties:

  • Osteopathie

   is een manuele geneeswijze die zich richt op het gehele menselijke lichaam en tracht structurele of functionele problemen van het lichaam aan te pakken. Aan de hand van milde technieken en zachte manipulaties gaat men zo proberen om het lichaam opnieuw in staat te stellen te streven naar gezondheid en evenwicht. Typerend voor het werk van een osteopaat is, dat niet alleen het gebied waar de klacht optreedt wordt onderzocht, maar het hele lichaam. De oorzaak van een klacht kan namelijk elders liggen. Een osteopaat zal alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam, die met de klacht verband houden, in kaart brengen. Zo gaat hij op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties. De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Apparatuur of medicijnen worden niet gebruikt. Osteopaten maken gebruik van een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. Mogelijke klachten kunnen zijn:

  1. Rug- en nekproblemen: pijn, lumbago, hernia, blokkades, spierstijfheid, beperkte beweeglijkheid, …
  2. Gewrichtsproblemen: pijn, frozen shoulder, tenniselleboog, …
  3. Hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid.
  4. Sportletsels: verstuikingen, herhaalde ontstekingen, tendinitis, krampen, pijnen,..
  5. Orgaanklachten: zure oprispingen, maagzuur, opgeblazen gevoel, darmklachten, constipatie, verteringsklachten,…

 

Voor kinderen kan osteopathie hulp bieden bij overmatig huilen, reflux, functionele houdingsafwijkingen, gedragsafwijkingen, concentratiestoornissen, ontwikkelingsachterstanden, slecht slapen, buikpijn, darmkrampen, ontlastingsproblemen,…

 

 • Manuele Therapie

  : Met manuele therapie kan je stroeve gewrichten en spieren losmaken en zeurende pijn een halt toeroepen. Waar het gaat om omkeerbare gebreken, zoekt een manueel therapeut namelijk naar de oorzaak in je lichaam en biedt hij/zij een behandeling op maat. Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een vraaggesprek en een uitgebreid functieonderzoek. Daardoor zal de therapeut achterhalen of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Het lichaam wordt als een `geheel` beschouwd: dit is belangrijk in het manueeltherapeutisch onderzoek. De therapeut kan een verband leggen (anatomisch, biomechanisch, fysiologisch) tussen de verschillende streken en stelsels van je lichaam.

 

 • Sportkinesitherapie en/of revalidatie

  is net als manuele therapie een specifieke specialisatie binnen de kinesitherapie. De rol en positie van de sportkinesitherapeut neemt in de sportwereld een steeds grotere en belangrijkere plaats in. Natuurlijk bij behandeling van blessures en chronische klachten, maar zeker ook bij preventie en advisering van sporters. Want als sportkinesitherapeut helpen we sporters verder te komen. Wij begeleiden zowel de topatleet als de amateursporter op een verantwoorde manier, waarbij het leveren van optimale prestaties altijd het doel is.

 

 • Lymfedrainage

  : De manuele lymfedrainage is een massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren. De therapie van Dr Vodder heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit of weerstand te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij o.a. zwellingen (oedeem) na een ongeval of operatie, verstuikingen, klachten als gevolg van stress bv. slapeloosheid, constipatie, hoofdpijn, en bloedcirculatiestoornissen,…

 

 • Handrevalidatie

  : Onze specialisten binnen de handrevalidatie houden zich bezig met de specifieke behandeling van zowel chronische, acute als postoperatieve hand-en polsletsels. Vaak zijn dit heel intensieve behandelingen die een zeer nauwe opvolging vereisen. Door de hechte samenwerking met de ambulante dienst handrevalidatie te Gasthuisberg trachten we steeds de meest adequate omkadering aan te bieden.

 

 • Rug- & nekscholing

  : Dit is een onderdeel van de kinesitherapie dat steeds een belangrijkere plaats begint in te nemen. 90% van de bevolking wordt ooit eens geconfronteerd met nek- en of rugklachten. Wij bieden een gepersonaliseerd programma aan op maat voor zowel acute als chronische rug-en/of nekklachten. Er worden eveneens drie maal per jaar rug-en nekschool groepsessies aangeboden bestaande uit 5 lessen met aandacht voor ergonomie, hef – en tiladvies en het leren aanspannen van de juiste spieren. Vanaf heden organiseren we ook een rugschool versie 2 waarbij er in groep stabilisatie oefeningen gedaan worden zowel voor de rug als de nek. Hier kan een tienbeurtenkaart voor aangekocht worden. Ontdek nu dus onze rug- & nekscholing sessies!

 

 • Dry Needling

  : Dit is een innovatieve vorm van kinesitherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

 

 • Kaaktherapie

  : Kaakproblemen of temporo-mandibulaire dysfuncties zijn klachten waarbij er vooral sprake is van pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (voor het oor), knappende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, een abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.  Uw klachten worden geanalyseerd en besproken en de gepaste mobilisaties en adviezen worden meegegeven.

 

 • Gezondheidscoach

  : Tijdens een eerste gesprek (1u15) wordt er stilgestaan bij jouw gezondheidsklachten en voedingsgewoonten. Er wordt samen een doel bepaald, waarna we aan de slag gaan! Wat onze gezondheidscoach jou kan bieden is: voedingsadvies en coaching op maat met oog voor het totaalbeeld, afslanken op een gezonde en natuurlijke manier, tips en informatie over natuurlijke voedingsmiddelen. Twijfel je of een gezondheidscoach wel iets voor jouw is? Ga dan even na: heb je overgewicht? Heb je het gevoel dat je te weinig beweegt? Wil je je eetpatroon onder de loep nemen (doe ik het goed? wat kan beter)? Heb je stress? Heb je moeite met ontspannen? Heb je gebrek aan energie? Heb je weinig regelmaat? Voeding heeft hier veel meer invloed op dan je eerst zou denken. Daarom helpt onze gezondheidscoach je graag op weg naar een gezonde, positieve en energierijke levensstijl door je te leren wat wel en geen gezonde voeding is en je krijgt inzicht in de positieve en negatieve effecten van voeding op je gezondheid. Door bovenstaande elementen te behandelen kunnen andere lichamelijke kwalen vermeden worden: lees Ostheopathie.

 

 • Perinatale Kinesitherapie

  : Perinatale kinesitherapie omvat de begeleiding en ondersteuning van vrouwen tijdens de zwangerschap (prenatale) en na de bevalling (postnatale).

 

Leer onze therapeuten kennen