Adfysio multidisciplinaire praktijk Kessel - Lo / Leuven logo

Stressreductie met TRE Kessel-Lo (Leuven)

 

Kom tot rust, op adem en in je kracht

TRE® – Tension Release Exercises – is een verrassend eenvoudige maar diepwerkende methode om lichaamsgericht je stress- en spanningsniveau te verlagen – met op korte en lange termijn positieve veranderingen op je welbevinden en gezondheid.

Al onze ervaringen worden opgeslagen in ons lichaam: de plezierige, fijne, liefdevolle, grappige, … momenten én de uitdagende, veeleisende, soms schokkende, angstige momenten in werk en/of gezinssituaties, ingrijpende gebeurtenissen van welke aard ook, kortom alles wat op een of andere manier een indruk maakt en nalaat in ons (lichaams)systeem.

En er komt vaak nogal wat op ons af…

Je lichaam kan van stressreacties herstellen, toch is er meer dan eens te veel en blijkt ook dat we vaak erg goed zijn in het vasthouden van spanning. Zo ontstaat er, vaak zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, (chronisch) opgestapelde spanning. Je zenuwstelsel staat dan voortdurend in een alerte gespannen toestand. Op termijn kan zich dat laten voelen onder de vorm psycho-emotionele en lichamelijke ongemakken, je krijgt signalen als:
 • angst
 • vastgehouden verdriet
 • verminderde vitaliteit / weinig levenslust
 • chronische vermoeidheid - lage energie – uitgeblust gevoel
 • sportblessures
 • het contact met je lichaam kwijt zijn
 • een wandelend hoofd geworden zijn
 • burn-out
 • over je grenzen gaan
 • piekeren
 • onrust
 • emmer is vol / je overweldigd voelen / het overzicht verliezen
 • kort lontje
 • ipv aanpakken ga je uitstellen
 • maag / darmklachten
 • pijnlijke of stijve rug / heup / schouder / nek / kaak(spieren)
 • moeite met slapen
 • minder vrij kunnen ademen – geblokkeerd middenrif
Ook klachten waarvan je niet zou denken dat ze met stress/spanningen te maken kunnen hebben.

TRE® is dan een dankbare methodiek om je te ondersteunen en kan hierin snel positieve verandering brengen.

Stress verminderen: ontspannen via je natuurlijke ontladingssysteem

TRE® is een toegankelijke lichaamsgerichte methode en bestaat uit het uitvoeren van een reeks fysieke oefeningen die je natuurlijke ontladingsmechanisme ‘aan’ zetten. Het ontladen brengt spanning, die zich heeft opgestapeld in je lichaam, in beweging en geeft zo een uitweg aan vastgehouden spanning – zowel diepe (chronische) spanning als dagelijkse stress.

Het ontladen kalmeert je zenuwstelsel, er komt een herstelproces op gang. Hierdoor kan je lichaam terugkeren naar een natuurlijke ontspannen staat en ervaar je opnieuw/meer innerlijke rust (in hoofd en lijf) en komt er ruimte voor vitale energie. Je bouwt veerkracht op in je zenuwstelsel.

Het bijzondere van TRE® is dat als je het eenmaal goed hebt aangeleerd, je het ‘zelf’ kan toepassen, waar en wanneer je wil! Regelmatig toegepast is het een eenvoudige zelfzorg tool voor (dagdagelijkse) levenslange (preventieve) ondersteuning, je hebt zélf meer grip op stress en spanningen, het vergroot je zelfkracht, je functioneert beter.

Hoe werkt TRE?

Ik ben een gecertificeerde TRE®- Provider en begeleid je graag bij het aanleren van TRE®. Tension Release Exercises lijken wellicht eenvoudige oefeningen, maar het is een krachtige methode.

Het gaat erom jezelf/je lichaam er goed in te leren kennen, te leren doseren en te weten hoe je de oefeningen eventueel kan aanpassen aan je persoonlijke mogelijkheden. Weet dat ieder mens/lichaam een heel eigen en unieke manier van ontladen heeft; er is ruimte en aandacht voor je persoonlijke ervaring. Ik begeleid je in je proces op een vriendelijke niet oordelende manier en leer je hoe je stap per stap, laagje per laagje spanning kan ontladen, hoe je pauze kan nemen en hoe je voor jezelf kan regelen dat het prettig en comfortabel is.

In enkele individuele sessies (vaak 3 tot 4, soms meer naargelang je persoonlijk proces) leer ik je hoe je TRE® veilig toepast. De sessies volgen kort op elkaar, 1 per week, daarna kan je er thuis mee aan de slag en geef je aandacht aan je proces (wat merk je op, wat gaat goed, waar ligt een uitdaging?) Met deze aandachtspunten kan je dan in een 2-tal opvolgsessies je TRE®-proces komen verdiepen.

Uiteraard kies je zelf hoe vaak je wil komen.

Preventief

Je kan TRE® ook preventief toepassen, voorkomen dat spanningen zich opstapelen en zo de effecten van stress een stap voor zijn; na je dagtaken kan je met TRE® heerlijk ont-spannen. Chronische stress krijgt zo geen kans.

Voorbij woorden

TRE® als lichaamsgerichte methode gaat voorbij woorden. Je hoeft niet te weten waar de spanning vandaan komt om de in je lichaam opgeslagen spanning te ontladen. Je activeert met TRE® een natuurlijke zelfhelende herstelreflex, je lichaam weet wat nodig is om spanning te ontladen en je kan dit in veiligheid en vertrouwen volgen.

Tarieven

Individuele sessie: 60€ - 1u15/sessie
Duo – sessie (met partner, vriend(in), familielid,…): 55 €/persoon – 1u15/sessie – ! boek onder 1 naam en vermeld in het bericht ‘DUO + naam en telefoon van de deelnemende personen’

Draag (losse) comfortabele kledij/broek en breng een drinkflesje met water mee.

Wil je graag ontdekken en ervaren hoe TRE® je kan ondersteunen, maak hier een afspraak.